Αυτή την στιγμή παγκόσμια οι ραδιοερασιτέχνες στήνουν και λειτουργούν ραδιοερασιτεχνικά ψηφιακά Δίκτυα.
Εκ πρώτης όψης όλα αυτό μοιάζει ιδεατό και λες μπράβο στα παιδιά, στην πραγματικότητα όμως πόσο "ραδιοερασιτεχνική" μπορεί να είναι αυτή η διαδικασία..
Μη φωνάζετε πριν διαβάσετε την συνέχεια.
Σήμερα στην Γαλλία λειτουργούν 4 ναι ναι ΤΕΣΣΕΡΑ DMR δίκτια τα οποία, δικτυώνουν έναν αριθμό επαναληπτών το καθένα, ΑΛΛΑ, διότι υπάρχει ένα ΑΛΛΑ, δεν έχουν ΚΑΜΙΑ διασύνδεση μεταξύ τους.
Στην ουσία, τα δίκτυα αυτά μπορούν να θεωρηθούν ραδιοερασιτεχνικά αφού:
1. για καλύψουν τις ανάγκες του εκάστοτε δικτύου σε κάποια περιοχή, αναγκάζουν το κάθε δίκτυο να "στήσει" κάποιον αναμεταδότη στην περιοχή. Έτσι υπάρχει απλά το φαινόμενο να υπάρχουν συχνά σε λίγη απόσταση μεταξύ τους από εκατοστά μέχρι λίγα μέτρα, επαναλήπτες που καλύπτουν ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΝΑΓΚΗ, αλλά διαφορετικών δικτύων.
2. οι "λειτουργούντες" τα δίκτυα αυτά "αναγκάζονται" να θέσουν "κανόνες" πρόσβασης και λειτουργίας του εκάστοτε δικτύου ή επαναλήπτη, έτσι πχ στο TS1 μπορείς να μιλήσεις μόνο στα TG 80000 με 9235614 και στο TS 2 μόνο στο TG 1 με 2.
3. Τα δε ψηφιακά δεδομένα κερασάκι πχ το APRS μεταδίδονται με τον τάδε τρόπο εκεί, ΑΛΛΑ, ναι πάλι υπάρχει ένα ΑΛΛΑ, αυτά είναι δραστηριότητα κερασάκι στην λειτουργια των επαναληπτών και όχι βασική ανάγκη.
Τελικά τι συμβαίνει, ο ραδιοερασιτεχνισμός λεει:
πως στις συχνότητες που έχουν δοθεί στους αδειούχους ραδιοερασιτέχνες πρέπει να μπορούν να μιλάνε ΟΛΟΙ με ΟΛΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ με ΣΕΒΑΣΜΟ ο ένας για τον άλλον.
ΔΗΛΑΔΗ
- το να ΜΗΝ υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των δικτύων είναι τελικά Ραδιοερασιτεχνικό;
- το να μην μπορεί ο γάλλος ραδιοερασιτέχνης να πατήσει το TG που θέλει στο TS που θέλει;
θα μου πείτε ΜΑ ΤΙ ΛΕΝΕ αυτοί ;
Λένε απλά πως τελικά όλα πρέπει να είναι ελευθέρα, διαθέσιμα για όλους και να λειτουργούν με ωριμότητα και σεβασμό από τους ίδιους τους χρήστες.
Οι Γάλλοι φίλοι μας δεν οδηγούνται σε κάποιο τελικό σχετικό συμπέρασμα σίγουρα όμως η γαλλική ΕΕΤΤ θα δώσει την τελική οδηγία ως οφείλει.
πηγή: https://open-dmr.fr/